Dikiş İzi Nasıl Geçer
- jilet izleri
- 24 Eki 2019
- 2 dakikada okunur
Gerçekleştirilen cerrahi operasyonlardan yani ameliyatlar sonrası gerçekleştirilen dikişlerin ve normal veya sezaryen doğum dikişlerinin izinin yok edilmesi veya düşme, çarpma veya delici-kesici aletlerden kaynaklı yaralanma, uzuv kopması benzeri durumlara yol açabilecek travmalar veya kazalar sonrasında atılan dikişlerin vücudunuzda meydana getirdiği izler hepimizin problemidir. Eski ameliyat dikişlerine de yeni atılan dikişlerin izlerini de giderebilecek, doku onarımına yardımcı olacak ve hücre yenilenmesini hızlandırarak deri üstü travmaların ortadan kaldırılmasında oldukça etkili uygulamalar vardır. Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki dikişlerden sonra mutlaka evde bakım uygulamanız gerekmektedir. Bu bakım zaten dikiş izini olabildiğince azaltacaktır. İz kaldıktan sonra da yazımda aktardığım uygulamalardan birini seçerek tedaviye başlayabilirsiniz.
Dikiş İzinin Nedenleri
Her ameliyattan sonra bir iz kalır fakat bazı zamanlarda cerrahi ekibin ihmalinden yada özensizlikten kaynaklı yara izleri olması gerekenden daha belirgindir. Steril olmayan bir malzeme, operasyon bölgesine uygun olmayan bir sütür (dikiş) ya da vücudun hatalı bir bölgesinde gerçekleştirilen kesiden geriye dönüşümü olmayan kötü izler meydana gelmektedir. Cerrahi dikişlerde kullanılan ipliklerin bazıları doğal ( keten, ipek gibi) bazıları yapay malzemelerden üretilmektedir. Bazı dikişler deride kendiliğinden çözülmekte bazılarındaysa doktorun dikişleri alması gerekir. Kendiliğinden çözünen iplikler genel olarak deri altında kalanlarda uygulanmaktadır.
Vücudun dışını örten derinin üstünde bulunan sütürlerin iplikleri erimediği için alınması gerekir. Dikiş alınırken sinek ısırığı cinsinden hafif bir ağrı yaşanabilir ve geriye genel olarak bir gün içerisinde normal cilt rengine dönen kızarıklıklar kalmaktadır. Hastaların bazılarında ipliğin alındığı bölgede kalan izler normal deriden daha açık renklidir.
Dikiş İzi Geçirme
Dikiş izlerini geçirmek için uygulanan en popüler uygulamalardan birisi cilt soyma işlemidir. Özellikle aşırı derin olmayan izlerin tedavisinde, cilt soyma işlemi ile dikiş izinin bulunduğu bölgede yenilenme sağlanmaktadır.
Dikiş izlerinin geçirmek isteyen kişiler el yordamıyla bitkisel yöntemler, kremler ya da farklı uygulamalar ile bölgeye müdahale etmemek gerekir.
Dikiş izi olan alanda cildin soyulmasına yol açacak kimyasal bir peeling uygulanabilir. Bu uygulamayla bölgede izin yerleştiği dokunun soyulması ve cildin kendiliğinden iyileşerek bölgede bulunan izlerin ortadan kalkması sağlanmaktadır.
Cilt soyma yönteminde kimyasal peeling yapılmasının yanında zımparalama veya tıraşlama denen ‘dermabrazyon’ denen bir teknikle de soyulur. Dikiş izinin geniş bir alanda olduğu vakalarda bu uygulama tercih edilebilir. Dermabrazyon ile zımparalama işlemi sonrasında kişinin bölgeyi güneşten uzak tutması gerekmektedir.
Lazerle Dikiş İzi Tedavisi
Eğer ameliyata gerek olmayan bir vakaysa yada gerçekleştirilecek cerrahi sonrası kalan izleri fraksiyonel lazer ile daha iyi hale getirebilirsiniz. Lazer ile iz tedavileri minimum 3-5 seans gerektirmektedir. Tedavi aralıkları ortalama 1 aydır. Her uygulamada yüz bölgesinde 4-5 gün vücut bölgesinde 15 gün kadar kabuk veya pullanma meydana gelir. Bu pullanma döküldüğü zaman cilt çok daha pürüzsüz bir hal almaktadır. Zaman geçtikçe iyileşme devam etmektedir ve yalnızca 1 seansta dahi fayda sağlanmaktadır. Bu biçimde tekrarlanan aralıklar ile gerçekleştirildiğinde izler daha homojen, yumuşak, deriye yakın bir görünüme kavuşmaktadır.
Lazer uygulaması ile iz tedavisinde başarı oranları mevcut izin durumuyla ilişkili olarak değişmektedir. Tedavide jilet izlerinde sayıca bir azalma yaşanmayacak fakat izin görünürlüğü ve belirginliği azalmaktadır. Deriden kabarık izler deri seviyesine inerek, izde solma olacak, yumuşayacak ve yok sayılabilir bir hal kazanacaktır.
Comments