Dikiş İzi
- jilet izleri
- 24 Eki 2019
- 2 dakikada okunur
Dikiş izleri genellikle estetik ameliyat gerçekleştirilerek tedavi edilebilir. Çok derin ve ağır olmayan yaralar ise kimyasal peeling işlemleri gerçekleştirerek cildin yenilenmesi sağlanmaktadır ve ciltte meydana gelen görüntü bozukluğu ortadan kaldırılır. Bitkisel çözümler, yağlar, kremler, merhemler doktor tavsiyesi bulunmadan dikiş bölgesine uygulanmamalıdır. Çünkü sakıncalı ve ters etkiler meydana gelebilir. Aynı zamanda şunu da belirtmek isterim ki dikiş izlerine dikkatli bir bakım uyguladığınızda ve çevresel etkilere karşı koruduğunuz zaman yaşanabilecek izler daha az belirgin olacaktır. Bende bu yazıma dikiş izi neden oluşur, nasıl engellenir-önlenir, tedavi yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Yara İzi Oluşumu
Yara meydana gelirken çevre dokunun ne denli bozulduğu oldukça önemlidir. Kesici bir alet yardımıyla gerçekleştirilen düz bir keside çevre dokular zedelenmemektedir ve en hafif düzeyde iz kalır fakat trafik kazası yada ateşli silah yaralanması gibi dokuların ezildiği bir yaranın iyileşmesi de çevre doku da bozulma meydana gelmektedir ve izler büyük olur. Ezilme, kopartılma, soyulma şeklinde meydana gelen yaralar da, aynı biçimde fazla ize yol açar.
Dikiş İzi Kalıcı Mı
Yüz bölgesi başkaları tarafından görülebilmesi nedeniyle vücudun farklı bölgelerine göre yüzde dikiş izi tedavisi, ameliyat izi tedavisi ya da yara izi tedavisi bakımından daha çok önemsenmektedir. Yüzde dikiş izi kalmaması için öncelikle ilk müdahalenin doğru ve zamanında yapılması gerekmektedir. Sonrasındaysa dikişin doğru zamanda alınması ve dikiş alındıktan sonra destekleyici tedaviler de oldukça önemlidir. Akıldan çıkartılmamalıdır ki az ve ya çok, belirgin ve ya belirsiz “her kesikten sonra iz kalır”. Bu iz bazı zamanlarda belli belirsiz dururken bazen de daha belirgin bir iz meydana gelmektedir. Yüzde dikiş izi kalmaması için ne yapmalı sorusunun bir çok cevabı vardır. Kişisel yatkınlık, ailesel özellikler, ırk, kesinin yeri, gerginlik derecesi, parçalı ya da düz bir kesi gibi faktörler de kesilen yerde iz kalması noktasında oldukça etkilidir.
Dikiş İzi Tedavisi
Hastalıkları tedavi etmenin farklı yöntemleri bulunmaktadır. Bu yolların başında da ameliyat gelmektedir. Tabi ki dikiş yalnızca ameliyattan sonra değil herhangi bir yaralanmadan sonra da dikiş atılabilir. Ameliyatlar gerekli hallerde vücudun bütün bölgelerine uygulanan çok amaçlı bir yöntemdir. Ameliyat sonrasında vücudumuzda çeşitli boyutlara izler oluşur. Bu izleri bir şekilde ortadan kaldırılır. Bu yolda etkili yöntemlerin en tepesinde TCA yöntemi gelmektedir. Ameliyat izi silme noktasında etkili bir yöntem olan TCA soyma işlemi yara izinin bulunduğu bölgeye uygulandığı zaman bu bölgenin üst kısmında bulunan derinin kuruyup dökülmesine ve sonuç olarak yara bulunan bölgenin eski doğal görüntüsüne kavuşmasına yardımcı olmaktadır.
Comments